ВОДАТА В НАШЕТО ТЯЛО

Нашето тяло е съставено от 60-80% вода, а при децата – до 90%. А какво използваме ние, за да си доставим нужните течности за деня? Чай, кафе, кола, бира, сокове и т.н. Много от тези са всъщност диуретици, т.е. те ни дехидратират още повече. С възрастта нашето възприятие за жажда постепенно намалява, или с други думи по-трудно разбираме кога сме жадни. Затова започваме да пием още по-малко вода и тялото ни се „изсушава” все повече и повече.

Водата е главната съставна част, както на клетката, така и на извънклетъчната среда. Извън клетката тя е свързана с гликопротеини, протеогликани, колаген и др. белтъци. Това са протеини на съединителната тъкан, а една от функциите им е да поддържат нейната структура. Ето защо младите хора имат по-еластични мускули, сухожилия, стави и кожа. Един от процесите на стареенето е загубата на вода. Това е и причината за появата на тези толкова нежелани бръчки. Но нещо много по-важно от бръчките е намаляването на еластичността и подвижността в ставите. Това е така, защото мускулите, сухожилията и ставите се нуждаят от една идеално балансирана среда, за да могат да работят оптимално. Ще се изненадате ли ако разберете, че главната съставка на тази среда е водата?

Представете си го по този начин – когато съединителната тъкан е напълно хидратирана, тя е разтеглива и хлъзгава, точно като ципата, обхващаща пилешките пържоли, които приготвяте за вечеря. Тази ципа всъщност се нарича фасция. Фасция има и в човешкия организъм и грубо казано тя обхваща всички мускули и органи. Когато съединителната тъкан, в частност фасцията, е добре хидратирана, тя е хлъзгава и организмът действа с минимално усилие като добре „смазана” кола. Когато обаче се дехидратира, фасцията се „приплъзва” много по-трудно. Така за извършване на едно и също движение се изисква повече енергия, т.е. трябва да сменим маслото на колата, а нашето масло всъщност е водата.
drink_water

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s