ОСТЕОПОРОЗА

Какво представлява остеопорозата?

Остеопороза

Oстеопорозата представлява системно обменно заболяване на костта, характеризиращо се с намаляване на костната маса. Води до повишена чупливост на костите и повишен риск от счупване дори и при незначителна травма. Това е едно от най-често срещаните заболявания – засяга всяка трета жена над 50 г., като с напредване на възрастта честотата се повишава. Мъжкият пол е потърпевш в много по-малка степен.

Първичната остеопороза е пряко възрастово провокирана и се среща предимно при жени. Роля за появата й имат и начинът на хранене, особено в детската възраст, когато костта натрупва костна маса, движение, тютюнопушене, употреба на алкохол, прекаляването с кафе.

Вторичната остеопороза се появява в хода на налични други заболявания. Най-честата причина са проблеми с щитовидната жлеза, захарен диабет, стомашно-чревни заболявания, свързани с нарушено всмукване на хранителните вещества, тежки чернодробни заболявания.Този тип остеопороза засяга и пациенти в по-млада възраст. Тя се среща с еднаква честота при жени и мъже.

Немалко медикаменти могат при продължителна употреба да доведат до лекарствено предизвикана остеопороза. Това са кортизоновите препарати, медикаменти за разреждане на кръвта, приемани от множество пациенти със сърдечносъдови заболявания, някои антидепресанти и антиконвулсивни медикаменти.

Как се диагностицира?

Най-точният метод за момента е ДХА (двойноенергийна абсорбциометрия). Това е вид рентгенов метод с минимално облъчване за пациента. Измерването се прави на бедрена шийка или гръбначен стълб. Има възможност за измерване и на цяло тяло, но това се налага предимно при научни изследвания и няма приложение в широката практика. В миналото, а и сега, с цел скрининг се използва ултразвуково измерване на петната кост или китката, но този метод е неточен и може да даде фалшиво положителен резултат. Има смисъл да се изследва костна плътност след настъпване на менопаузата, тъй като преди това отделяните женски полови хормони предпазват от остеопороза. Изследванията се правят от рентгенов лаборант и се “разчитат” от ревматолог или ендокринолог.

Колко често да се измерва костната плътност?Костна плътност

Не по-често от веднъж годишно с цел профилактика. При започнато лечение важи същото правило, освен ако пациентът няма нови оплаквания или не получи счупване. Тогава може да се направи изследване след 6 месеца. След лечение показателите при контролното изследване не се променят драстично. Терапията има за цел да спре остеопорозата и да подобри качеството на костта, което не може да се удостовери с измерване на костната плътност. То се доказва с биопсия на костта, в ежедневието това е изключително сложно, болезнено и ненужно изследване.

Боли ли остеопорозата?

Често. Обикновено болка се появява в кръста или в гръдната част на гръбначния стълб, особено след натоварване и при продължително стоене прав. Понякога протича без болка, като единственият симптом, който забелязват пациентите, е намаляване на ръста. Това се дължи на микроскопични счупвания на телата на гръбначните прешлени, които водят до намаляване на тяхната височина и постепенна поява на лека гърбица.

Някои рисковите фактори за развитие на остеопороза!

 • Пол – счупванията при остеопороза са около два пъти по-чести при жените отколкото при мъжете – жените имат начална по-ниска костна маса и обикновено живеят по-дълго. Те преживяват рязък спад в нивото на естрогените по времето на менопаузата, което ускорява костната загуба. Грацилните жени са в особено голям риск. Мъжете с ниско ниво на мъжкия хормон тестестерон също са с повишен риск от заболяване. След 75-годишна възраст, остеопорозата е еднакво честа при мъжете и при жените.
 • Възраст – колкото повече остарявате, толкова повече нараства рискът за остеопороза. Костите стават по-слаби с напредване на възрастта.
 • Структура на тялото – хората с ниско тегло са по-склонни към остеопороза, защото те имат по-малко резервна костна маса, която постепенно се губи в процеса на остаряването.
 • Тютюнопушене – точната му роля в развитието на остеопорозата не е изяснена, но се предполага, че цигарите допринасят за развитието й.
 • Естрогени – колкото по-дълго време жената е произвеждала естрогени, толкова по-нисък е рискът от остеопороза. Ако менопаузата е настъпила късно, а първата менструация е в ранна възраст, рискът е по-нисък. Обратно, ако сте имали нередовни цикли, менопауза преди 40 години или яйчниците ви са отстранени в млада възраст – всичко това увеличава възможността за развитие на остеопороза.
 • Медикаменти – дълготрайната употреба на кортикостероиди уврежда костите. Ако се налага да приемате такива за дълъг период, лекарите ще трябва да проверяват костната ви плътност и да назначат други медикаменти, които да предотвратяват загубата на костна тъкан. Излишъкът от хормони на щитовидната жлеза също причинява загуба на костна маса. Това се случва при повишена функция на щитовидната жлеза или когато приемате прекалено голямо количество щитовидни хормони за лечение на хипотиреоидизъм (намалена функция на щитовидната жлеза). Някои диуретици (отводняващи) могат да доведат до отделяне на повече калций – фурантрил и буметанид например. Дълготрайната употреба на средството за намаляване на съсирваемостта на кръвта хепарин, лекарството метотрексат и някои противоепилептични медикаменти също могат да причинят костна загуба.
 • Нисък калций – недостатъчният прием на калций или намаленото му усвояване от организма могат да допринесат за загуба на костна тъкан. Операциите върху стомаха могат да повлияят способността на организма да усвоява калций от храната. До подобни нарушения водят болестта на Крон, болестта на Кушинг и анорексия нервоза.
 • Физическа активност – заседналият начин на живот, обездвижването по една или друга причина благоприятстват развитието на остеопороза.
 • Хроничен алкохолизъм – при мъжете, алкохолизмът е един от най-важните рискови фактори за остеопороза. Консумацията на високи дози алкохол намалява образуването на костна тъкан и снижава способността на организма да усвоява калция.
 • Депресия – хората с депресия са с увеличена загуба на калций и минерали.

Какво е лечението на остеопорозата според традиционната медицина?

Хормоналната заместителна терапия е най-добрият начин за предотвратяване на остеопорозата при жените. Но не всички нейни ефекти са позитивни. Приемът на хормоналната заместителна терапия като комбинирано лечение – естрогени плюс гестагени – може да доведе до сериозни странични действия и здравословен риск.

Хормоналната заместителна терапия е достъпна в различни форми, които включват таблетки, пластири и влагалищни кремове.

Как да предотвратим остеопорозата и да се предпазим от счупвания?

 • Храни, богати на калций и витамин D
 • Физически упражнения за натрупване на мускулна и костна маса
 • Ограничете алкохола
 • Не пушете
 • Ограничете кофеина

Лечима ли е остеопорозата?

Категорично ДА!

Колко трае лечението?

Според традиционната медицина – цял живот. Това е заболяване като захарния диабет и артериалната хипертония. Ако се приема медикамент няколко месеца, след това се прекъсне – просто няма никакъв смисъл.

Според нетрадиционната медицина, боравеща с холистични методи – от 3 до 9 месеца.

osteop2

Къде е мястото на Терапия Боуен?

Боуен е една от много малкото терапии, които работят с хора с остеопороза най-вече поради лекотата на движенията и огромния ефект върху тялото.

При остеопороза много често има болки в костите по цялото тяло и най-вече в гърба. Най-често след 2-3 сеанса болките стават незабележими. При проведен по-продължителен цикъл от сеанси се променя изцяло работата на тялото, включително и работата на хормоналната система, която е и един от основните фактори за възникване на остеопороза.

А ето и как Боуен може да промени някои от рисковите фактори:

 • Пол – нормализиране на хормоналния баланс и при двата пола
 • Естрогени – жени, ползващи Терапия Боуен по веднъж на месец-два, имат реалния шанс да удължат времето до менопаузата до 55-та си година
 • Медикаменти – дълготрайната употреба на медикаменти, като кортикостероиди, диуретици и хормони, може да бъде намалена драстично или напълно спряна след възстановяване функциите на организма
 • Физическа активност – когато няма болка има и по-голяма физическа активност
 • Депресия – хората с депресия са с увеличена загуба на калций и минерали. Терапия Боуен се справя отлично с депресивните състояния
Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s