ЕДНО АЛТЕРНАТИВНО ОБЯСНЕНИЕ

Alternative

Движението Боуен активира следните механизми за самолечение:

1. Стреч рефлекс – повечето движения се правят или в основата, вкладката, или в изпъкналостта на мускулите, където се намират рецепторите на клетките на Голджи, информиращи нервната система за състоянието на напрежение, удължаване или разтягане на мускуло-сухожилната тъкан. Тези рецептори се стимулират по време на „провокиращата” или „търкаляща” част на движението Боуен. В случай на болка – мускулно спазмена примка, ние можем да пресечем този порочен кръг чрез промяна на стимула получаван от нервната система.

2. Ставни проприорецептори – всички движения се правят около ставата, директно въздействат на ставата, капсулата и ставните връзки, които са богати и на проприорецептори. Тук отново стимулът ще се възприеме от нервната система, подканваща нормализация на функцията на ставата без нужда от силова манипулация.

3. Фасция – всяко движение Боуен се прави на нивото на повърхностната фасция и влияе на връзката между фасцията и нерва; мускулът и сухожилието се мобилизират.

Фасцията играе важна роля в мускулната координация, стойката на тялото и общата структурна и функционална цялост. Всички те са негативно повлияни, тъй като при нараняване фасцията се втвърдява, свива, усуква и дехидратира. Вследствие на сесиите Боуен не е необичайно да отбележим отхлабване на слепването, тъканта на раната омеква, стойката и мобилността се подобряват без груби намеси и разтягания.

4. Балансиране на Автономната нервна система /АНС/ – техниката Боуен има може би своя най-дълбок и важен ефект тук, откъдето се управляват механизмите за самолекуване на тялото. АНС контролира 80 % от функциите на тялото и е много възприемчива към външни въздействия. Много хора днес живеят в постоянно състояние на стрес и симпатикова свръхстимулация на АНС. Изцеляване настъпва след като АНС се промени от симпатикова към парасимпатикова доминанта. Техниката Боуен изглежда катализира тази промяна; по време на сесиите пациентите често бързо заспиват или изпадат в дълбоко отпускане, може да се чуе шумна перисталтика. Това подсказва промяна към парасимпатиково доминиране с освобождаване стреса на дълбоко ниво. Това може да обясни защо някои сесии Боуен често активират оздравителния процес, когато заздравяването от травма, болест или хирургическа операция е спряло или стагнирало.

5. Свръхвъзбудими точки – някои движения Боуен съвпадат отчасти с местата на свръхвъзбудимите точки. Чрез изчистване на тези точки спомената болка ще бъде успокоена и мобилността на ставата и мускулната координация ще бъдат подобрени.

6. Акупунктурни точки и Меридиани – повечето движения припокриват акупунктурни точки и някои на практика пресичат два или три акупунктурни меридиана едновременно. Акупунктуристи свързват индикациите и ефектите на движенията Боуен със кореспондиращи акупунктурни точки. Те също коментират бързи промени в акупунктурния пулс в отговор на движенията или процедурите. Припокриването на тези две системи могат да обяснят много силния енергетичен компонент на техниката и нейния ефект върху вътрешните органи.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s