ЕМБРИОЛОГИЯ

От Джон Уилкс,
От книгата „Техниката Боуен – поглед отвътре”Когато Боуен терапевт говори за терапия позволяваща на тялото да се ориентира към своя оригинал или организационен принцип, може да възникне въпроса – как точно тялото се опитва да се ориентира къде и кога и как се възвръща оригинала? 

Ако се вгледаме внимателно в първите дни от развитието на ембриона забелязваме, че се случват няколко интересни неща. В момента на зачатието ДНК на майката и бащата се сливат за да образуват една единствена клетка. След един момент на затишие започва бързо делене на клетката, което става във външната „черупка” на ембриона, наречена зона пелуцида.
Около 15-тия ден се случва много важно събитие. В ембриона се създава основна средна линия във формата на бразда. Тази основна средна линия се нарича „първична бразда” и тя тръгва по пътя си нагоре към сърцето на ембриона от нивото където ще се образува опашната кост и кръста на възрастния човек.
Какво точно започва е по-скоро мистерия, но то формира основата около която се формира тялото.
За начало то формира разделителна линия за предница/гръб, ляво/дясно и горе/долу. „Първичната бразда” е известна като „ембрионен организатор”, тъй като тя създава един основен „план на тялото”. Различните нива на първичната бразда определят развитието на различните зони на тялото.
Например центърът „глава” продължава за да формира сърцето, мозъка и очите, средният център формира коремните органи и трупа, опашния център – тазовите органи и невралната тръба.

Интересното за нас като Боуен терапевти е важността на първичната бразда по отношение развитието на костите, мускулите, органите и съединителните тъкани.

Много Боуен терапевти отбелязват силата на първите две движения Боуен.

Интересно е да се наблюдават усещанията на клиента след само тези две движения. Много усещат топлина или нарастваща енергия в гръбнака, това съответства много точно на развитието на ембриона и като че ли тази ембрионална енергия присъства и във зрялото тяло.

Първичната бразда формира също и невралната тръба, която продължава в образуването на мозъка, гръбначния мозък, автономната нервна система (симпатикова и парасимпатикова) и невралния кръст.

Клетките на невралния кръст помагат да се образуват вътрешните обвивки на централния мозъка и гръбначен мозък (по-специално меката и арахноидната мозъчни обвивки). Например при процедурата опашна кост се движим директно по трите мозъчни обвивки, тъй като те са прикрепени към опашната кост като терминални връвчици– единственото място на тялото, където трите пласта на обвивките се събират в едно.

Поради тази причина – събирането на трите пласта обвивки заедно, се изпраща много силен импулс по гръбнака към главния мозък.

Друго следствие от ембрионалното развитие е че кръвоснабдяването и инервацията на тъканите са неизменно свързани поради техния произход от същата ембрионална тъкан. Изследвано е, че колагенът има памет и е силно приспособим при отбелязване на ново събитие.

Вероятно чрез стимулиране на фасцията ние по някакъв начин позволяваме на тялото да се самооцени и да се преориентира към тези дълбоки ембриологични командни сили съдържащи се в колагена на клетъчно ниво? Клинични наблюдения подсказват, че сигурно се случва нещо подобно.

One thought on “ЕМБРИОЛОГИЯ

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s