НАЧАЛО

Боуен Tехниката – какво представлява, как се прави, реакции и някои други разсъждения

Какво представлява?

Боуен техниката е оздравителна мануална терапия, която се прилага посредством изключително нежен натиск. Терапевтът полага палци и пръсти върху обособени точки от тялото, за да направи специфичните за Боуен серии от претълкулващи движения, които стимулират мускулите и меките тъкани. Твърдите тъкани не се манипулират или наместват, не се прилага сила. Усещането от терапията е нежно, приятно и релаксиращо. Смята се, че Боуен техниката стимулира тялото да се възстанови и балансира само, а клиентите споделят, че усещат облекчаване на болката, подобрение в движенията и възстановяване на енергията.

Нежна

Боуен е наистина много щадяща терапия. Натискът, използван в Боуен, е едва доловим, и, въпреки, че е изключително лек, действа безотказно. Терапията не зависи от силата на натиска, по време на сеансите няма неудобни навеждания, извъртания на тялото или смени на позициите на тялото на клиента. Поради това, Боуен е подходящ за хора, за които другите форми на терапия са прекалено агресивни, форсиращи и инванзивни. На Боуен терапия са се подлагали от най-мъничките бебета до най-крехките възрастни.

Холистична
Ключов елемент от ръководните принципи на Боуен, а всъщност и на всички допълващи терапии, е холистичният метод на работа, добре установеният принцип на натуропатичната медицина, че: „се лекува цялото тяло, не конкретно назованата болест”. И така, с Боуен не диагностицираме и не лекуваме просто установената болест или състояние, лекуваме човека като цяло.

Релевантна

Методът на лечение на Боуен техниката е много добре разработен с оглед на въздействието върху цялото тяло. Например, може би най-честият случай, третиран от Боуен терапевта, ще са болките в гърба. С Боуен целим да предоставим още при първото посещение на клиента цялостно лечение на тялото, което включва врата, колената и раменете. Тъй като често е много трудно да се определи със сигурност откъде произлиза дадената болка и как другите структури в тялото са били засегнати от първоначалния проблем, холистичният подход на лечение при Боуен стига до корена на проблема нежно и ефикасно.

Процедурата Боуен

Повечето от движенията може да се извършат върху леко облекло, въпреки че някои от терапевтите предпочитат да работят директно върху кожата. При все това крайният избор принадлежи на клиента. Въпреки, че всяка сесия се различава според наличните оплаквания на клиента и уменията и опита на терапевта, при първото подлагане се обръща внимание на цялото тяло. По правило терапията ще започне с движения в долната и средна част на гърба и краката, горната част на гърба и раменете и ще завърши с врата, когато клиентът е вече по гръб. Една сесия обикновено продължава между 45 и 60 минути, въпреки че продължителността може да варира спрямо индивидуалния подход на терапевта. Терапиите трябва да се разпределят на през 5-7 дни една от друга, като е препоръчително в началото да се започне със серия от 3 терапии, за да се определи дали клиентът ще се повлияе от лечението.

Реакции и повлияване
Следтерапевтичните реакции не са необичайни и може да включват умора, жажда, изостряне на първоначалните симптоми, скованост, грип-подобни симптоми, увеличение на сънищата. Съветите към клиентите, давани при такива симптоми след терапия, наблягат на значението на движението, пиенето на вода и връщане за продължаване на лечението. Важно е клиентът да не прекъсва лечението си поради появата на реакции като горните. Терапевтичните движения са толкова фини, че ако се наблюдава силна реакция, то това само показва колко ефективна може да бъде терапията, а по-нататъшните терапии са от съществено значение за постигане на оптимален ефект.

Повечето хора с дългогодишни болки ще усетят облекчение в рамките на три до четири сесии. Някои състояния може да се нуждаят и от по-дълго лечение, но при всички положения остава препоръката клиентите да правят терапията на всеки шест до осем седмици, за да поддържат оптимално здраве.

Комбиниране
Твърдо правило на Боуен е че, докато се провежда, терапията не трябва да бъде комбинирана с посещения при друг тип терапевти. Лечението всъщност изисква от тялото само да предприеме процес на лечение и поради това трябва да му се позволи да го направи, без да бъде прекъсвано или смущавано. Това не значи, че, например, един масажист не може да прилага Боуен движения към масажа с цел да постигне по-ефективен и терапевтичен резултат. Това обаче не е Боуен. Това какво всъщност е Боуен, е ясно определено и не включва масажни движения. Клиентът ще бъде помолен да не се подлага на други форми на физическа или енергийна терапия, както по време на терапиите Боуен, така също и седмица преди и след това.   

Четири основни елемента на Боуен

Това са основните елементи, които определят Боуен техниката, базирани по-скоро върху това, което основателят на терапията, Том Боуен, е направил, не толкова върху предположения за оптимален подход.

  1) Движението Боуен е много характерно за техниката и се прилага на точно определени точки по тялото. До известна степен движението засяга меката тъкан. Движението е от претъркулващ тип, извършва се с палците и показалците, не с потупвания, и е замислено така, че да стимулира тъканите и нервни пътища. Движението не се плъзга по повърхността на кожата, а използва подвижността на кожата спрямо меката тъкан отдолу, така че всяко движение обхваща малка площ, определена от това колко далеч кожата може да се придвижи в протежение на целевата зона, обикновено не повече от 2-4 см в диаметър.

2) Стоперите   Том Боуен открива, че може да използва определени зони от тялото като референтни точки за други движения и процедури. Например, целият гръбначен стълб играе роля на амортисьор за тялото. Това означава, че вдлъбнатите и изпъкналите точки по протежението на кривината на гръбначния стълб са най-силно натоварени. Том се съсредоточил върху този енергиен източник, наричайки движенията в тези зони стопери или блокери. В действителност те нито стопират, нито блокират нещо, но, тъй като създават определена зона за терапия, наименованието им не е съвсем неуместно.

3)  Том Боуен бил мъж с невероятната способност да забелязва точно дори най-фините дисбаланси в тялото и поради това свое умение можел да започне непосредственото им коригиране. Веднъж започнал процеса на терапия с няколко добре подбрани движения, той оставял клиента си сам в кабинета за няколко минути, след което се връщал, за да провери дали тялото е реагирало и, в случай че се налагало, какво още трябва да се направи. Този елемент, позволяващ на тялото да си почине за няколко минути, инициира процеса на възстановяване и е изключително важен. Продължителността на тези почивки варира спрямо пациентите и различните процедури, но обикновено е около две минути между различните серии от движения. Последствията от тези почивки са видими в по-голяма степен за терапевтите с повече опит зад гърба си, но в началото на обучението си много хора намират тази концепция трудна за прилагане. Почивките са може би един от най-трудно разбираемите елементи от Боуен и, въпреки това, тъкмо по време на почивките терапията започва да действа, а промените – да се осъществяват.

4) Без други терапии   Фундаменталният принцип на Боуен гласи, че клиентът върши работата по излекуването, не терапевтът, и, за да се случи това, тялото трябва да бъде оставено на мира. Това не означава, че считаме другите видове терапия за по-малко ефективни или мощни, а че всеки оздравителен процес заслужава да му се даде възможност да бъде ефективен. Ако разгледаме всяка терапия като добре разработен набор от сигнали, то зареждането на повече от един набор в рамките на определен период от време, е като да искаме радиото ни да прихване две станции едновременно. Някои хора не смятат Боуен за достатъчна терапия, има и клиенти, които биха предпочели да бъдат масажирани или да се подложат на друг вид терапия. Но ако избраната терапия е Боуен, не трябва да се прилага и друга мануална терапия в рамките на поне седмица, за да може „картината” на оздравителния процес да остане ясна.

Как работи?

Една от най-малко познатите области на човешкото тяло е мозъкът. Дори специалистите в изследването на мозъка са на различно мнение относно неговите най-базисни функции, като някои от тях твърдят, че той действа като едно цяло, а други – че действа посредством модулна система, а отделните му части отговарят за различни психични функции. И все пак можем да сме сигурни, че именно мозъкът отговаря за цялата система и че всеки опит за физическа промяна се разглежда и приема от него.

Всяка секунда близо 600 000 сигнала пропътуват разстоянието от мозъка до тялото, след което се връщат обратно с информация, която се обработва и изпраща отново до тялото. Всеки път, когато почувстваме, чуем, видим или дори – помислим нещо, мозъкът изкарва опит от миналото, за да определи това усещане и за да създаде подходяща реакция.

При движението Боуен, мозъкът не е в състояние да реагира моментално и има нужда от повече информация, за да формулира отговор. Така, тъкмо когато мозъкът изпраща сигнали за повече информация, терапевтът е извън помещението, и той трябва да изпрати сигнали до зоната на досег, за да прецени как трябва да реагира. Ако клиентът лежи, моменталният отговор почти винаги ще е бърза и дълбока релаксация. Често клиентите съобщават, че чувстват изтръпване или затопляне в областта, в която непосредствено е било приложено движението. „Чувствах се сякаш ръцете Ви все още са върху мен” е чест коментар. Считаме, че мозъкът търси повече информация относно това, което се е случило, защото движението е необичайно за него.

Впечатлението за малко направеното в рамките на една сесия е един от най-трудните за приемане елементи. Осен това клиентът спокойно може да излезе от стаята за терапия, усетил леко или никакво облекчение в сравнение с чувството му за релаксация. Въпреки това, реакциите към Боуен в следващите няколко дни от терапията често контрастират на мекия и нежен подход. Сковаността, болезнеността, главоболието и усещането за „прегазване” са често срещани. Всички тези признаци са чудесни и показват, че мозъкът и тялото са започнали възстановителен процес. Веднъж започнал, този процес обикновено протича бързо и не е необичайно, ако дори дългогодишна болка започне да намалява или изчезне напълно в рамките на две до три терапии. Повечето спортни или трудови травми често се повлияват с две до три терапии, правейки Боуен не само ефективна, но и лечебна терапия на достъпни за клиента цени.

Въпреки че скелетно-мускулните оплаквания представляват най-голям брой от проблемите, поради които клиентите предпочитат Боуен, терапията може да бъде полезна редица заболявания на вътрешните органи. Клиентите с астма, мигрени, синдром на раздразненото дебело черво, безплодие и други репродуктивни проблеми, отчитат значително подобрение. Дори сенната хрема може да се повлияе от Боуен терапия.

В този свят не съществуват твърди гаранции за успех и това важи и за Боуен. Ако тялото реагира на терапията, тогава то може и ще започне процес на оздравяване. Но ако не реагира, то поне няма да му бъдат нанесени други вреди.

МОЛЯ, ОТБЕЛЕЖЕТЕ, ЧЕ:

Боуен техниката не е заместител на медицинското лечение.

Информацията, предоставена на този уебсайт, е предназначена за ваша информация и няма за цел да замести препоръките на вашия лекар или друго релевантно квалифицирано медицинско лице, което следва да бъде потърсено за съвет относно вашето здраве.

Източник: http://www.thebowentechnique.com/who-or-what-is-the-bowen-technique.html